درمان آبریزش بینی کودکان
درمان آبریزش بینی کودکان
درمان آبریزش بینی کودکان
آبریزش بینی در کودکان:
آبریزش بینی اختلال شایع و مزمن است. رینوریا یا آبریزش بینی زمانی اتفاق می افتد که مایع زیادی از بینی خارج شود. مایع مخاطی است که ممکن است روان یا ضخیم، شفاف یا کدر باشد و یا بصورت مستمر جاری باشد یا بصورت متناوب از بینی خارج شود.
علل آبریزش بینی کودکان:
– سرما خوردگی
– واکنش های آلرژیک
– عفونت سینوسی
– تغییرات ناگهانی دمای محیط
– گریه کردن
– استفاده غذاهای تند
دلایل آبریزش بینی کودکان
رنگ و دلایل آبریزش بینی نوزاد
آبریزش بینی بدون رنگ و شفاف
مخاط عادی بی رنگ ، نسبتا ضخیم و چسبناک است که از این بابت بی شباهت به چسب نیست. درصورتی که مخاط بینی شما بی رنگ باشد، بدان معنی خواهد بود که اصلاً عفونت و الودگی در بدنتان وجود ندارد. مادامی که مخاط بی رنگ زیاد در بدن تولید نشود، شما در سلامت کامل هستید. در غیر اینصورت ، درصورتی که مخاط بدون رنگ به صورت غیرعادی در بینی تولید میشود ، بنابراین احیانا به چیزی حساسیت دارید که باید به پزشک مراجعه کنید.
این مدل از آبریزش امکان دارد ناشی از تلاش بینی برای پاک سازی کردن هوای تنفسی از ذرات و جلوگیری از وارد شدن آن ها به ریه بوده و یا نشان دهنده ی دندان درآوردن و یا یک حساسیت باشد. عکس العمل مخاط بینی به خشک و سرد بودن هوای تنفسی هم میتواند باعث پیدایش این علامت شود. در بعضی موارد آبریزش بینی شفاف نخستین نشان سرما خوردگی است.
آبریزش بینی به رنگ سفید
علت اصلی مخاط سفید رنگ، استفاده بیش از حد لبنیات است. چربی موجود در محصولات لبنی باعث ضخیم تر شدن و چسبنده تر شدن مخاط شده که نفس کشیدن را هم سخت می کند. خوردن شیر باعث غلیظ شدن مخاط بینی میشود و شیرخواران و نوپایانی که تمایل زیادی به استفاده لبنیات دارند، به کرات دچار این وضعیت میشوند . ولی توجه داشته باشید هرقدر که بچه بزرگ تر میشود و شیر کمتری استفاده میکند ، سفید بودن رنگ ترشحات بینی میتواند به دلیل کمابی بدن باشد. وجود مخاط سفید رنگ در بینی تنها امر نگران کننده ای نیست.
آبریزش بینی به رنگ زرد روشن
علت رنگ زرد مخاط دو چیز است:وجود یک ویروس یا عفونت سینوسی در بدن. رنگ زرد کم رنگ یعنی این که بدن دارد با چیزی مانند سرما خوردگی مبارزه میکند. درصورتی که طول مدت دوران آبریزش بینی کم تر از 10 روز است نیازی به نگرانی نیست ولی درصورتی که این آبریزش بیش از 10 تا 14 روز طول کشید به یک متخصص کودکان مراجعه کنید برای این که امکان دارد که نشان دهنده ی عفونی شدن سینوس ها باشد.
آبریزش بینی به رنگ زرد پر رنگ
درصورتی که ترشحات بیرون شده از بینی فرزند شما به رنگ زرد پررنگ درامد، باید به متخصص کودکان مراجعه کنید برای این که امکان دارد که نشان دهنده ی ایجاد یک عفونت تازه و یا شدت یافتن عفونت گذشته باشد.
آبریزش بینی به رنگ سبز
رنگ ترشحات خارج شده از بینی امکان دارد که سبز شود که میتواند نشان دهنده ی سرماخوردگی ، عفونت سینوس ها و… باشد. ولی نکته ی بسیار مهم این است که درصورتی که در موقع صبح که فرزندتان از خواب بیدار میشود آبریزش بینی به سبز رنگ داشت، نیازی به هیچگونه نگرانی نیست. علل خارج شدن ترشحات سبز رنگ در موقع صبح از بینی آن است که در تمام طول شب باکتری ها در مخاط بینی تجمع پیدا میکنند و رنگ سبز به مخاط میدهند.
این ترشحات مملوء از باکتری، در موقع صبح باید از مجرای بینی بیرون شوند. ولی درصورتی که فرزندتان تمام مدت شبانه روز و هم به مدت چند روز دچار ترشحات رنگ سبز شده است، وی را نزد یک متخصص کودکان ببرید.
آبریزش بینی به رنگ نارنجی، قرمز و یا قهوه ای
خون باعث تغییر رنگ مخاط میشود . اما نیازی نیست مضطرب باشید برای این که میتواند علل مختلفی داشته باشد. درصورتی که در نهایت دیدید که میزان خون زیادی طی چند روز از بدنتان بیرون می آید ، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
آبریزش از بینی به رنگ خاکستری و رنگ سیاه
زندگی در شهرهای الوده باعث تغییر رنگ مخاط بینی به سیاه و خاکستری میشود . وظیفه مخاط به دام انداختن غبار و ذرات دیگر در بینی و همچنین پیشگیری از وارد شدن آن به بدن است. درصورتی که در نزدیکی شما، حجم زیادی خاکستر، گرد و غبار، دود و مواد معلق دیگر در هوا موجود است ، بینی تلاش میکند آنها را به دام بیندازد.
درمان آبریزش بینی در کودکان
درمان های خانگی برای آبریزش بینی بچه ها:
درمان آبریزش بینی کودکان با استفاده از محلول آب نمک
یکی از برترین شیوه های درمان آبریزش بینی، استفاده از محلول آب نمک است. از محلول آب نمک بعنوان تسکین دهنده گلودرد، میکروب کش و دهان شویه هم استفاده می شود. آب نمک سبب شل شدن مخاط و خارج شدن راحت تر آن از بینی می شود و مجرای تنفسی را تمیز نموده و سبب می شود بچه راحت تر نفس بکشد. شست وشوی روزانه بینی با محلول آب نمک، از بیماری هایی مثل:سرما خوردگی، سرفه، التهاب چشم، بینی و گلو، التهاب سینوس های پیشانی، سردرد، خستگی، بیخوابی جلوگیری می کند.
از آب شیر برای شستشوی بینی استفاده نکنید. باید از آب مقطر و یا آب جوشیده ولرم برای درست کردن آب نمک استفاده کنید. به این منظور 1 لیوان آب را بجوشانید و یک چهارم قاشق چایخوری نمک را به آن اضافه کنید تا آن هم اندکی بجوشد و حل شود، بعد بگذارید در دمای اتاق سرد شود. چند قطره از محلول را درون بینی بچه بریزید و سر او را بالا نگه دارید. با گرفتن یکی از حفره های بینی، مخاط حفره دیگر را خالی کنید. این کار را برای حفره دوم هم انجام دهید.
این کار را روزی سه دفعه انجام دهید. به بچه یادآوری کنید هر چند ساعت باید بینی خود را خالی کند. برای جلوگیری از قرمز شدن بینی بچه، قدری روغن زیتون روی بینی وی بمالید.
ساکشن بینی
آبریزش بینی به احتمال زیاد سبب ترشح خلط و گرفتگی بینی نوزاد میشود که میتواند تنفس را برای بچه سخت کند. میتوانید به وسیله یک ساکشن خلط جمع شده در بینی بچه را بیرون کنید و به وی در تنفس کمک کنید. این حباب های ساکشن به آسانی در داروخانه ها دردسترس است و برای خرید آن نیازی به نسخه پزشک ندارید. پیش از هربار استفاده از ساکشن از تمیز بودن آن اطمینان حاصل کنید
ترکیب زنجبیل و عسل
ترکیب زنجبیل و عسل یکی از برترین درمانهای خانگی برای حل مشکل آبریزش بینی است. یک تکه ریشه زنجبیل بردارید و آب آنرا بگیرید و به آن عسل اضافه کنید. این معجون را 2 تا 3 دفعه در روز به بچه خود بدهید.
بخار
استشمام بخار کمک میکند تا ناراحتی ناشی از آبریزش بینی کاهش پیدا کند، همچنین به کودک شما کمک خواهد کرد که خواب بهتری داشته باشد و دوره درمان هم کوتاه تر شود. برای بچه های کوچک، میتوانید با بستن درب و بازکردن دوش حمام را به یک اتاق بخار مبدل کنید. بچه خود را به حمام ببرید و برای 10 تا 15 دقیقه با فرزندتان بنشینید. این کار را 2 تا 3 دفعه در روز انجام دهید.
برای بچه های بزرگ تر، میتوانید از بخار به صورت مستقیم بر صورت استفاده کنید به اینصورت که بچه خود را در بغل خود نشانده و یک کاسه ی آب گرم جلوی خود بگذارید، صورت کودک را به طرف کاسه خم کنید، با یک حوله بزرگ که برروی خودتان کشیده اید تمام بخار را جمع کنید و از کودک خود بخواهید 5 تا 10 دقیقه دراین وضعیت نفس بکشد، بعد از وی بخواهید تا بینی خود را خالی کند این کار را چند مرتبه در روز انجام دهید.
آبریزش بینی کودکان
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
– آبریزش بینی با تبی که بیش از 2 روز ادامه یافته باشد همراه شود.
– کودک دچار لرز، بدن درد، تب یا استفراغ و بیماری اسهال شود( این علایم میتواند علامت ابتلای کودک به آنفولانزا باشد)
– شما به ورود اجسام خارجی به درون بینی بچه شک کنید.
– فکر کنید که آبریزش بینی کودک به علت مبتلا به حساسیت است. در اینصورت ، پزشک امکان دارد انجام اقداماتی را به شما سفارش کند که به کاهش حساسیت کمک میکنند .